Wasetiket

Wedden dat jij wel eens met een vraagteken naar je wasetiket hebt gekeken. Je bent echt niet de enige, heel veel mensen weten nog steeds niet wat al die symbolen nou precies betekenen. Iedereen wilt zo lang mogelijk een kledingstuk, beddengoed, schoenen of een handdoek mooi houden. Daarom is het erg belangrijk om te weten, wat een wasetiket betekent.


Wasetiket symbolen

Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten symbolen dat, het lastig kan zijn om te snappen wat ze allemaal betekenen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met alle wasetiket symbolen, zodat jij niet meer hoeft te twijfelen of je het nou kunt wassen ja of nee.

Het is belangrijk dat je weet wat alle was symbolen betekenen. Zo voorkom je dat je wasgoed stuk gaat of krimpt. Voorkom dat wasgoed stuk gaat door het kiezen van de verkeerde wasprogramma. Kijk dus goed in je wasetiket! Dit zijn alle wasetiketten met symbolen:


Kan ik het wasgoed wassen?

Met deze 2 plaatjes kun je precies zien of je het mag wassen. Eentje is met een hand in een soort bakje en de ander is met een kruis erdoorheen. Bij het plaatje met een kruis doorheen kun je het wasgoed niet wassen of weken. Het plaatje met de hand geeft aan dat je het wasgoed wel mag wassen maar alleen met de hand met koud of lauw water.

Ook heb je symbolen met cijfers. Dit geeft aan op hoeveel temperatuur je mag wassen. Het symbool met een cijfer in het midden betekent dus ook dat je het gewoon kunt wassen.

Nee, het is niet de bedoeling dat je het gaat wassen of weken.
Je mag het wassen, maar alleen met de hand. Koud of lauw water is hierbij het beste om te gebruiken.

Op hoeveel graden mag ik wassen volgens het wasetiket?

En mag je je wasgoed wassen? Als dat zo is kun je kijken naar op hoeveel graden je dan mag wassen. Dit kun je allemaal terug lezen in je wasetiket. De cijfers betekent op hoeveel graden je moet wassen. Maar er zijn ook nog symbolen met cijfer en streepjes! Op deze symbolen kun je zien op hoeveel graden je mag wassen:

Zie je die cijfers? Dat betekent op welke temperatuur je het wasgoed kunt wassen. De 2 strepen eronder betekent dat je een speciale wasprogramma moet gebruiken namelijk, de speciale fijne was
Dit betekent ook op hoeveel graden je mag wassen. 1 Streep onder het getal betekent, dat het gewassen moet worden voor de fijne was.
De normale symbolen, deze worden vaak gebruikt. Ze geven aan op hoeveel graden je kunt wassen en dat je de normale wasprogramma kunt gebruiken.
Misschien raad je het al. Doe de was met de hand. De cijfers betekenen op hoeveel graden je het beste kunt wassen.

Mag ik het bleken of chemisch reinigen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag als je echt vieze wasgoed hebt. Als je niet wilt dat je kleding stuk gaat, moet je hier goed naar kijken. Sommige wasmiddel bevat namelijk bleek of chloor. En dat wil je natuurlijk niet zomaar over je kleding doen. Op deze plaatjes kun je dus zien of je je wasgoed mag bleken of chemisch reinigen.

Een driehoek met wit erin, betekent dat het wasgoed gebleekt mag worden.
Je kunt het bleken, maar zonder chloor of iets wat chloor bevat.
Misschien raad je het al. Het is niet geschikt om te bleken.
Heb je een cirkel op het wasetiket? Dit betekent dat het niet de bedoeling is dat je het zelf gaat wassen. Breng je wasgoed dus naar een professionele stomerij.
Chemisch reinigen is mogelijk met verschillende reinigingsmiddelen zoals, perchloor en minerale terpentine.
Een f met een cirkel eromheen, dit symbool staat voor stomen met koolwaterstoffen 
Staat er op je wasetiket een p met een cirkel eromheen? Dit betekent dat je het wasgoed kunt stomen met verschillende oplosmiddelen zoals, tetrachloreteen.
Een kruis door de cirkel betekent, dat je niet mag droog reinigen.

Kan het in de droger symbool

Als je niet wilt dat je kleding gaat krimpen dan, zijn dit de tekens waar je naar moet kijken. Sommige kleding stukken kun je namelijk makkelijk in de droger stoppen zonder dat het krimpt, maar voor andere kan dit juist een ramp zijn. Ook kun je op deze symbolen precies zien op welke temperatuur je dan kunt wassen. Kijk dus zeker of dit symbool ook staat in je wasetiket.

Als je dit symbool ziet, betekent dat je mag drogen in de droger.
Drogen is toegestaan, maar alleen op een lage temperatuur.
Heb je een vierkant met twee stippen erin? Dan kun je het gewoon drogen op een normaal programma.
Het is toegestaan om te drogen op een hoge temperatuur.
Doe je wasgoed niet in de droger, maar hang het op.
Heb je dit symbool? Dan mag het wasgoed niet in de droger. Hang het nat op.
Laat je wasgoed plat drogen, anders krijgt het een andere vorm.
Het wasgoed mag niet gedroogd worden in de droger.
Wring je natte kleding of wasgoed niet uit.

Mag je het wasgoed strijken volgens het wasetiket?

Ben je van plan om je wasgoed te gaan strijken? Kijk dan goed of je wasgoed het wel aankan! Kijk goed in het wasetiket naar deze symbolen. Deze symbolen geven namelijk precies aan of je het kunt strijken. Ook kun je met dit symbool zien hoe je het moet strijken. Dit zijn alle wasetiket symbolen, zodat jij weet of je je wasgoed mag strijken.

Het is toegestaan om je wasgoed te strijken.
Strijken is toegestaan op 110C zonder stoom. Doe dit wel voorzichtig. Wordt vaak gebruikt voor stoffen als nylon.
Dit wordt vaak gebruikt voor stoffen zoals polyester en wol. Strijken op 150C.
Het wasgoed is geschikt om te strijken op 200C. Wordt meestal gebruik voor stoffen als katoen en linnen
Het is niet de bedoeling dat je gaat strijken.
Strijken kan, maar zonder stoom.
Een strijkijzer met een stip. Strijken op een laag temperatuur is toegestaan, zonder stoom.
Strijk op een normale temperatuur. Ook dit doe je weer zonder stoom.
Misschien raad je het al. Strijken mag, zonder stoom op een hoge temperatuur.

Wasetiket lezen

Heb je vaak moeite met het lezen van een wasetiket? Sla deze website dan op als favoriete, dan heb je altijd een antwoord bij de hand. Ik denk dat met deze uitleg goed een wasetiket kunt lezen. Mocht je hier toch nog vragen over hebben dan kun je die altijd stellen in de reacties. Benieuwd naar de beste wasmiddel van 2024? Dit is volgens wasmiddeltest.nl de beste wasmiddel van 2024: https://wasmiddeltest.nl/beste-wasmiddel-van-dit-moment


Bron: wasmachines.nl/nieuws/betekenis-van-de-wassymbolen-op-het-waslabel/

Was dit artikel behulpzaam?

2 gedachten over “Wasetiket”

    1. Jorian Jumelet

      Ik heb het even voor je uitgezocht. Een enkel streepje onder een wassymbool (een cirkel met een P of F) betekent een milde cyclus, en twee streepjes onder een nat wassymbool (een cirkel met een W) betekent een zeer milde cyclus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven