Polyester wassen

Polyester stoffen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In tegenstelling tot natuurlijke materialen zoals katoen en wol, worden deze vezels door de mens gemaakt. Meer specifiek worden ze gesynthetiseerd uit polymeren van kleine moleculen.

Zoals je zou verwachten, hebben polyester stoffen een aantal voordelen. Ten eerste zijn ze goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen (de productie van katoen en wol zijn beide intensieve processen). Niet alleen dat, maar ze zijn duurzamer en gemakkelijker te verven dan natuurlijke vezels. Bovendien zijn ze beter bestand tegen vlekken, sommige zijn zelfs waterdicht gemaakt!

Polyester vezels hebben ook de overhand als het gaat om insecten. Ze zijn tenslotte geen goede voedselbron voor motten en kevers, die beide vaak in kasten worden gevonden. Als je hiernaar kijkt, zijn ze minder gevoelig voor schade en gaan ze waarschijnlijk langer mee.


Hoe moet je polyester wassen

Bekijk voor het wassen altijd eerst het waslabel. Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.

[su_box title=”Wat heb je nodig om polyester te wassen?”]

Benodigdheden:

  • Wasmiddel
  • Zuurstof gebleekt bleekmiddel (optioneel)

Gereedschap:

  • Wasmachine
  • Droger
  • Droogrek (optioneel)[/su_box]

    Instrucies


    1. Vlekken voorbehandelen.

    Wanneer olie in contact komt met polyester stof, kan dit moeilijk gewassen worden. Olieachtige vlekken kunnen nog wel worden verwijderd. Wees hier snel bij! Gebruik hiervoor een beetje wasmiddel of een vlekkenverwijderaar. Doe wat wasmiddel op de vlek met je vinger, laat het 15 minuten inwerken voor je het gaat wassen. Controleer altijd of alle vlekken verdwenen zijn voordat je polyester kleding in de droger plaatst. Door de hitte van een wasmachine of droger, kunnen de vlekken hard worden, waardoor je ze moeilijk kunt verwijderen.

    2. Wassen van het polyester

    Stel je wasmachine in op synthetisch wassen en zet de wasmachine op 40 graden. Dit is een normale temperatuur om polyester in te wassen. Met het wassen van de polyester op 40 graden, voorkom je dat het gaat smelten.

    3. Wasmiddel toevoegen

    Selecteer een krachtig wasmiddel zoals Ariël of Persil dat enzymen bevat om vlekken te verwijderen. Voeg de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel per lading toe aan de wasmachine. Doe de kleding in de wasmachine en start de wasbeurt.

    4. Polyester drogen

    Verwijder kleding uit de wasmachine en plaats het in de droger. Selecteer synthetische drogen en start de droger. Zet je droger niet op een te hoge temperatuur, hierdoor kan het gaan smelten. Je kunt er ook voor kiezen om het te laten drogen aan een kledingrek. Als je hiervoor kiest, zorg er dan voor dat het aan een waslijn hangt. Hierdoor komen er geen kreukels in je polyester kleding. Het laten drogen aan een waslijn is overigens sowieso het veiligst!

    5. Vouwen of hangen.

    Vouw losjes gebreide polyester stukken en leg ze in laden. Geweven kleding, zoals een shirt, jurk of broek, kunnen worden opgehangen.


    Polyester kleding wassen met de hand

    Polyester kan ook met de hand worden gewassen. In feiten is het waarschijnlijk de betere optie, ten eerste is het veel zachter voor je kleding (de wasmachine gooit ze toch rond). Natuurlijk is dit waarschijnlijk niet het leukste, maar voor je kleding (vooral voor je fijne was) is deze extra zorg  het echt waard.


    1. Vul je emmer met warm water

    Vul een emmer of gootsteen met warm water om te beginnen.

    2. Voeg wasmiddel toe

    Giet een kleine hoeveelheid wasmiddel in en roer om een klein laagje schuim te maken.

    3. Polyester weken

    Plaats het polyester was in de emmer of gootsteen, zorg ervoor dat elk stuk volledig ondergedompeld is in het wasmiddel. Laat ze minstens 15 minuten weken voordat je ze wast.

    4. Polyester wassen

    Nadat ze zijn doorweekt, kun je polyester voorzichtig wassen. Vermijd draaiende bewegingen, want dat kan je kleding vervormen.

    5. Spoelen

    Spoel het wasmiddel na het wassen met schoon water uit. Blijf dit doen totdat het water helder wordt. Vanaf daar druk je ze tegen een droge handdoek, om extra water eruit te persen.

    6. Drogen

    Hang ze op aan een waslijn in de buitenlucht. LET OP! Plaats ze niet in direct zonlicht, hierdoor kan het gaan verkleuren.


    Polyester strijken

    Een van de belangrijkste verkoopargumenten van polyester zijn de niet-rimpelende eigenschappen. Als polyester echter sterk gekreukt of gekreukt raakt, kan het moeilijk zijn om de stof glad te maken. De beste manier om het kreuken vrij te maken is door het strijken met stoom op een middelhoge temperatuur. Als dat niet werkt, kun je proberen een kledingstomer te gebruiken.

    [su_box title=”Tips voor het wassen van polyester”]
    • Overbelast de wasmachine niet, kleding moet vrij kunnen bewegen.
    • Verwijder kleding onmiddellijk aan het einde van de wasbeurt, om rimpels te voorkomen.
    • Hang kledingstukken op na het drogen om rimpels te laten ontspannen, na een paar uur zijn de rimpels weg[/su_box]

      Polyester reparatie

      Rips in de naden van polyester kleding zijn eenvoudig te repareren met de hand of machinaal. Wel heb je hiervoor bijpassende draad nodig. Gaten in de stof kunnen echter niet worden gerepareerd. Gaten in polyester worden meestal niet groter, maar alleen als ze met rust worden gelaten. Raadpleeg een professionele naaister of kleermaker als je het toch wilt laten maken.


      Polyester opbergen

      Polyester kleding kan worden plat gestapeld. Als je polyester kleding opvouwt, hebben ze de neiging om te kreuken. Polyester kledingstukken kunnen veilig worden opgehangen in een kledingzak om ze tegen stof te beschermen.


      Wat is polyester?

      Je kunt de Britse wetenschappers John Whinfield en James Dickson bedanken voor het ontwikkeling van de eerste polyestervezel in 1941. Hun werk werd geïnspireerd door de ontdekking van DuPont-wetenschapper W.H. Carothers, de uitvinder van nylon. Carothers ontdekte dat alcoholen en carboxylzuren met succes konden worden gemengd om vezels te maken.

      De naam komt van poly (betekent veel) en ester (een organische chemische verbinding). Ethylene, een derivaat van aardolie, is het hoofdingrediënt bij de productie van polyester. Het kan worden gedistilleerd uit olie of worden gerecycled uit eerder vervaardigde kunststoffen.

      Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kocht DuPont de rechten om polyester te produceren, en de rest is geschiedenis. Tegenwoordig is meer dan 50% van ’s werelds kleding gemaakt van polyester. Je vindt polyestervezels in bijna elke stofcategorie, bijvoorbeeld in pure tule, zware bekleding en tapijten.

      Was dit artikel behulpzaam?

2 gedachten over “Polyester wassen”

  1. Goedemorgen,
    Is het een (goed) idee om een gemengde doos waspods (voor zwarte was, gekleurde was, witte was, sportkleding) op de markt te brengen? Zowel voor kleine huishoudens als voor beginnende wassers (b.v studenten) een mooie gelegenheid om een heel assortiment uit te proberen tegen een aardige prijs en alles in 1 verpakking.
    Wellicht Kan dit aardig wat nieuwe potentiële gebruikers opleveren.
    Vriendelijke groet,

    1. Hoi Liesbeth,

      Dat klinkt als een geweldig plan! Het wordt tijd dat iemand dat gaat doen 🙂

      Met vriendelijke groet,

      Jorian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven