Donsjas wassen

In dit artikel gaan we het hebben over hoe je een donsjas moet wassen.

Een donsjas is een jas dat gevuld is met donsveren van vogels, meestal van eenden en ganzen. Het wordt vaak gebruikt om thermische kleding, beddengoed en slaapzakken te vullen, omdat met dons gevulde materialen warm en licht zijn. Het wassen van een donsjas kan een uitdaging zijn, omdat de veren niet goed bestand zijn tegen agressieve wasmiddelen en het kledingstuk volledig moet worden gedroogd om zijn isolerende eigenschappen te herwinnen. Om echter het meeste uit je donsjas te halen, moet je het regelmatig wassen, maar niet meer dan twee keer per jaar.

De donsjas voorwassen

1. Lees het wasetiket

Lees het wasetiket. Dit zal je vertellen of er speciale instructies zijn die je moet volgen om je donswas te wassen, inclusief wasinstructies.

 • Het wasetiket kan je vertellen om de donsjas met de hand te wassen, in de machine te wassen op een speciale wasprogramma of om de jas naar een professionele dons wasserette te brengen.
 • Als je jas slechts een kleine schoonmaakbeurt nodig heeft, is alleen het voorwassen voldoende en hoef je mogelijk niet je donsjas volledig te wassen of met de hand te wassen.
 • Weet je niet wat alle symbolen betekenen op je waslabel? Alle wassymbolen staan hier uitgelegd.

2. Zet alle sluitingen en bevestigingen vast

Zet alle sluitingen en bevestigingen vast. Een donsjas kan gemakkelijk scheuren tijdens het wassen, dus het is belangrijk om te zorgen dat alles wat tijdens het wasproces zou kunnen blijven haken of trekken vast word gezet.

 • Maak je ritsen vast
 • Zet knopen vast
 • Sluit klitterband
 • Verwijder items uit de zakken en zet de zakken vast.

3. Verwijder overtollig vuil en modder.

Verwijder overtollig vuil en modder. Veeg met een schone droge doek, vuil of losse modder van de jas. Dit maakt het wasproces een beetje eenvoudiger, omdat je geen grote klodders modder of stof te verwerken krijgt.

4. Vlekken wassen die hard zijn.

Vlekken wassen die hard zijn. Gebruik een speciale dons wasmiddel om een donsjas te wassen en ter plaatse schoon te maken. Giet een kleine hoeveelheid wasmiddel op aangetaste gebieden, zoals vlekken, moeilijk schoon te maken vuil en stukjes olie of zweet. Laat het ongeveer 15 minuten weken. Goede wasmiddelen om je donsjas te wassen zijn:

5. Week de donsjas in warm water.

Week de donsjas in warm water. Vul een badkuip, wastafel of gootsteen met warm water. Plaats de jas in het water en schud deze voorzichtig met je handen. Laat de jas 10 tot 15 minuten weken.

 • Door de donsjas voor het wassen te weken, verwijder je overtollig vuil en wasmiddel.
 • Zet de jas na het weken weg van de afvoer en leeg het bad. Knijp voorzichtig het overtollige water uit de jas.

Donsjas wassen in de wasmachine

1. Was het wasmiddelbakje voordat je wasmiddel toevoegt

Was het wasmiddelbakje voordat je wasmiddel toevoegt. Zelfs het residu van gewone zeep en wasmiddelen kan veren beschadigen. Voordat je de wasmachine gebruikt om je jas te wassen, veeg je de dispenser af met een doek om resten van wasmiddel te verwijderen.

 • Wanneer de dispenser schoon is, voegt u de hoeveelheid dons-veilige wasmiddel toe zoals aanbevolen door de wasmiddelfabrikant.
 • Om je donsjas schoon te maken, gebruik je dezelfde veilige wasmiddel voor dons die je hebt gebruikt voor het wassen van vlekken.
 • Wanneer donsveren van hun olie zijn ontdaan, kunnen ze hun volheid verliezen, wat verband houdt met het vermogen om te isoleren.

2. Plaats de donsjas in de wasmachine en stel het wasprogramma in

Plaats de donsjas in de wasmachine en stel het wasprogramma in. Was de donsjas alleen, om te voorkomen dat het materiaal vastloopt of pelt. Voordat je op Start drukt, stel je de wasmachine in op koud wassen, fijnwas, handwas of wollen kleding en een kleine lading.

3. Voer een tweede spoelcyclus uit

Voer een tweede spoelcyclus uit. Wanneer de wasmachine zijn wasprogramma heeft voltooid, voer dan een tweede spoelcyclus uit om het resterende wasmiddel volledig te verwijderen.

Donsjas wassen met de hand

1. Vul een grote gootsteen met zeep en water

Vul een grote gootsteen met zeep en water. Voor donsjassen die handwas aanbevelen, of als je niet comfortabel voelt om de jouwe in de wasmachine te wassen, kun je ze ook met de hand wassen. Vul een gootsteen met koud water en het aanbevolen hoeveelheid dons veilig wasmiddel.

 • Je kunt een grote gootsteen, wasbak of badkuip gebruiken om je donsjas te wassen.

2. Week de donsjas

Week de donsjas. Druk de jas omlaag in het water om het verzadigd te maken met zeepwater. Beweeg de jas voorzichtig met uw handen heen en weer in het water om vuil te verwijderen. Laat het vervolgens 15 minuten weken.

 • Als je donsjas nat en zwaar is, pak deze dan niet op om schade te voorkomen.

3. Spoel de donsjas

Spoel de donsjas. Duw na 15 minuten de stop weg van de afvoer en laat het wasmiddel uit de gootsteen lopen. Spoel de jas uit met schoon water, zonder de jas op te pakken.

4. Spoel opnieuw

Spoel opnieuw. Vul de gootsteen opnieuw met schoon water en laat de jas vijf tot tien minuten weken. Duw de jas vervolgens weer weg van de afvoer en laat het water eruit lopen.

 • Giet wat extra water over de jas om het laatste wasmiddel te verwijderen

5. Knijp het overtollige water eruit

Knijp het overtollige water eruit. Gebruik je handen om het overtollig water te verwijderen, voordat je het oppakt om het te drogen.

Donsjas drogen na het wassen

1. Laat de donsjas meerdere spin cycli doorlopen

Laat de donsjas meerdere spin cycli doorlopen. Het droogproces voor een donsjack duurt vrij lang, maar je kunt het helpen door zoveel mogelijk vocht uit de vacht te verwijderen.

 • Laat de jas nog twee of drie extra centrifuges lopen nadat de tweede spoeling is voltooid. Verhoog indien mogelijk de snelheid van de spin met elke cyclus.
 • Knijp met de hand in de jas om overtollig vocht te verwijderen als je geen wasmachine heeft. Wring de jas niet uit, dit kan de veren beschadigen. Leg de jas vervolgens op een radiator of hang hem op om te drogen.

2. Drogen in de droger op lage temperatuur

Drogen in de drogen op lage temperatuur. Na de centrifuge cycle, plaats je de jas in de droger, samen met twee of drie schone tennisballen. Als de tennisballen met de jas in de droger stuiteren, pluizen ze de veren binnenin. Dit pluizen voorkomt dat de veren samenklonteren.

 • Wees gewaarschuwd het droogproces kan tot 3 uur in beslag nemen, maar verhoog de warmte niet tot boven de laagste waarde. Hogere hitte kan delen van de jas beschadigen of smelten.
 • Drogen in de droger is de aanbevolen methode voor het drogen van jassen, omdat het drogen aan de lucht zo lang kan duren en de jas uiteindelijk kan beginnen te ruiken. Als je echter geen droger hebt, kun je het alsnog over de verwarming hangen of aan een waslijn.

3. pluis de donsjas als het droogt

pluis de donsjas als het droogt. Als de jas droogt, haal het om de 30 minuten uit de droger om de jas krachtig te schudden en veren en klontjes te breken. Je weet dat de jas droog is als de veren niet meer samenklonteren en als het weer licht en pluizig aanvoelt.

 • Zelfs als je de jas over de verwarming legt of aan de lucht droogt, zorg er dan voor dat je hem elk half uur uit elkaar schudt om klonters op te verkomen.

4. Hang de donsjas op aan de waslijn

Hang de donsjas op aan de waslijn. Wanneer je jas volledig droog is, schud het dan voor de laatste keer. Hang het ergens op om het een paar uur te luchten voordat je de jas weer gaat dragen of opbergen.

 • Druk een nat donsjas nooit samen, omdat dit een deel van zijn isolerend vermogen kan vernielen.

Was dit artikel behulpzaam?

1 gedachte over “Donsjas wassen”

 1. Tegen de slijtage gebruik ik een netje..met ritssluiting..
  Drogen in de droger op laag vermogen, in netje met drie tennisballen..
  Wasmiddel parfumvrij poeder…
  Super resultaat, en de dons zit weer op zijn plek…dat is namelijk het grootste probleem.. bij het wassen krijg je klonten..en die zitten in de hoeken van de compartimenten..
  Wassen gedaan met jack van Decathlon en een anwb human nature jack..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven