Beddengoed wassen

Beddengoed wassen hoe doe je dat nou eigenlijk, en wat valt er allemaal onder beddengoed? In dit artikel gaan we het hebben over beddengoed wassen zoals een fleece deken wassen, wollen dekens wassen en een dekbedden wassen, maar ook hoe je kussens moet wassen zoals een hoofdkussen of een kussenhoes.

Hoe belangrijk is beddengoed wassen nou? Volgens verschillende onderzoeken slapen nederlanders gemiddeld 8 uur en 12 per nacht. In 1 nacht verliezen we 0,25 tot 2 liter vocht + Huid schillen en haren. Als je een bedpartner hebt is dit dus het dubbele. Soms komen er nog meer slapen op je bed dan je verwacht, zoals huismijten, luizen, bedwantsen of misschien zelfs mieren. Je kunt dus goed voorstellen dat na 1 nachtje in bed, een bed alweer goed vol zit met bacteriën. Het is dus erg belangrijk om je beddengoed genoeg te wassen.

Succes met je beddengoed wassen!


Dekens wassen – Beddengoed wassen

Als eerst gaan we het hebben over dekens wassen. Dit is soms een lastig verhaal omdat het niet altijd in de wasmachine past (niet iedereen heeft dit probleem gelukkig).

Dekens wassen in de wasmachine

Voor dat je dekens in de wasmachine gooit, controleer altijd eerst het wasetiket. Wollen dekens kunnen vaak niet in de wasmachine, was die dus apart met de hand. Gebruik hiervoor een goed wasmiddel die geschikt is voor het wassen van beddengoed zoals Robijn klein en krachtig. Robijn klein en krachtig is geschikt voor zowel beddengoed als handdoeken en kleding, ideaal dus om in huis te hebben! Ik heb hieronder een link gemaakt naar bol.com. Kies het wasprogramma extra “spoel en centrifugeer ronde” op de wasmachine. Dekens kun je het beste wassen op 60 graden, hierdoor sterven alle bacteriën, huismijten en luizen. Controleer wel of je dekens dit aankunnen op het wasetiket. Na een wasbeurt heb je weer lekker schone dekens!

Robijn klein en krachtig

Robijn klein en krachtig is geschikt voor het wassen van beddengoed

Dekens wassen met de hand

Als je dekens niet kunt wassen in de wasmachine, zul je ze toch echt moeten wassen met de hand. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk goed? Begin met het inweken van je deken met lauw water. Doe er dan wat wasmiddel bij, let op dat je bij wollen dekens pas later wasmiddel toevoegt. Na een half uurtje kun je de dekens goed schoonmaken. Na het wassen spoel je de dekens 2 of 3 keer in koud water. Nu kun je de dekens gaan wassen met de hand, succes!

Dekens drogen

Wollen dekens kun je niet drogen in de droger, die zul je dus moeten ophangen. Pak een paar wasknijpers en hang het lekker op in de buitenlucht. Donzen dekens kun je met een paar tennisballen in de droger drogen. Als je niet die muffe geur wilt, zorg er dan voor dat je dekens echt goed droog zijn.

Fleece deken wassen

Een fleece deken kun je het beste niet al te warm wassen, anders krimpt het snel in de wasmachine. Zitten er veel haren op je fleece deken? Borstel dan eerst de haren van je dekens af. Was je fleece deken op 30 graden op het wasprogramma voor fijne was. Zodra je fleece deken uit de wasmachine komt, is het al zo goed als droog. Droog een fleece deken nooit in de droger, hiervan krimpt het extra snel. Hang het dus gewoon op aan de waslijn.

Wollen dekens wassen

Wollen dekens kun je vaak niet wassen in de wasmachine. Dit betekent dat je het met de hand zult moeten wassen. Doe je wollen deken in een emmer met lauw water. Laat dit inweken voor een tijdje. Is het goed ingeweekt? Doe er dan wat wasmiddel bij en start met het wassen. Zodra het goed gewassen is met de hand kun je het uitspoelen met koud water. Wollen dekens kun je helaas niet drogen in de droger. Hang je wollen dekens dus op in de buitenlucht.


Dekbed wassen – Beddengoed wassen

Een dekbed wordt niet dagelijks gewassen zoals kleding. Toch is het een belangrijk onderdeel van je beddengoed wassen. Gelukkig hoef je niet vaak je dekbed te wassen. Vaak is het luchten van een dekbed goed genoeg. Maar wat als er een vlek in zit, hoe moet je dan een dekbed wassen? Daar gaan we je bij helpen. Als allereerst is het belangrijk om te weten van wat voor soort materiaal je dekbed gemaakt is. Er zijn 4 verschillende dekbedden. Je hebt een donzen dekbed, synthetisch dekbed, zijden dekbed en een wollen dekbed. We gaan alle 4 de soorten dekbedden bespreken. Let op dat je niet alle dekbedden in een wasmachine kunt stoppen, kijk dus goed naar het wasetiket. Past je dekbed niet in de wasmachine? Breng het dan naar een locale stomerij, die zullen goed voor je dekbed zorgen.

Dekbed wassen, op hoeveel graden moet dat?

Op hoeveel graden kun je een dekbed wassen? De meeste dekbedden kun je wassen op 60 graden. Soms zelfs boven de 60 graden, als dit kan doe het dan! Hoe hoger hoe beter. Kijk hiervoor goed in het wasetiket.

Donzen dekbed wassen

Een Donzen dekbed kun je makkelijk in een wasmachine wassen. Was je dekbed altijd voordat je het terug stopt in de kast, Anders zitten er nog steeds bacteriën in je dekbed na een winter. Stop je donzen dekbed in de wasmachine en zet je wasmachine op 40 of 60 graden (Kijk hiervoor in het wasetiket). Na het wassen kan je donzen dekbed in de droger. Stop er 3 tennisballen bij, zodat het goed wordt verdeeld over het dons. Is het gewassen en gedroogd? Hang je donzen dekbed dan op aan een waslijn, na 1 dag is je donzen dekbed weer lekker schoon.

Synthetisch dekbed wassen

Een Synthetisch dekbed kun je ook prima in de wasmachine wassen. Meestal was je een synthetisch dekbed op maximaal 60 graden, kijk hiervoor op de waslabel. Nu kun je het dekbed gewoon wassen zoals je gewend bent. Synthetische stoffen kun je zonder problemen in de droger stoppen. Let wel op dat je je synthetische dekbed niet te vaak wast, dit verkort namelijk zijn levensduur.

Wollen dekbed wassen

Een wollen dekbed kun je niet wassen in de wasmachine. Nou ja de meeste dan. Je hebt speciale dekbedden die je wel op 40 graden kunt wassen. Als je het zeker wilt weten kun je kijken op het wasetiket. Ben je toch van plan om je wollen dekbed in een wasmachine te wassen, dan heb je waarschijnlijk een kleiner dekbed na een wasbeurt. Maar wat kun je dan wel doen?

Chemisch reinigen

Breng je wollen dekbed naar een stomerij. Zij zullen ervoor zorgen dat je wollen dekbed weer lekker schoon word. Het is misschien niet het antwoord waar je naar op zoek bent, maar het is wel het beste!

Luchten

De buitenlucht doet wonderen! Hang je wollen dekbed eens op waar het goed kan luchten. Wol is dan ook een zelfreinigend materiaal dus dit werkt soms ook super goed.

Heb je een vlekje op je wollen dekbed? Geen paniek! Gebruik ossengalzeep om het plekje schoon te maken. Ossengalzeep kun je makkelijk online bestellen.

Ossengalzeep voor je beddengoed wassen

Ginkel’s Ossengal zorgt ervoor dat je vlekken niet meer terugziet op je dekbed. Dit kun je makkelijk bestellen op bol.com

Zijden dekbed wassen

Een zijden dekbed heeft eigenlijk niet veel onderhoud nodig. Laat je zijden dekbed luchten in de buitenlucht, doe dit zo 2 a 3 keer per jaar. Het is dus ideaal om dit type beddengoed te wassen! Is je dekbed echt heel vies? Breng je zijden dekbed dan gewoon naar een stomerij. Zo simpel is het om een zijden dekbed te hebben!


Kussens wassen – Beddengoed wassen

Een kussen is viezer dan je denkt, je slaapt hier namelijk elke nacht op. Elke nacht zweten huidschilfers verliezen en misschien ook wel kwijlen. Ik hoef je dus niet uit te leggen dat het dus belangrijk is om je kussens regelmatig te wassen. Een kussen is het allersmerigste beddengoed om te wassen. Hoe vaak moet je dan je kussens wassen? 1x In de 2 maanden minimaal! En niet vergeten om je kussenhoes te wassen. Kussens zijn een van de belangrijkste onderdelen van je beddengoed, toch?

Hoofdkussen wassen

Ook bij hoofdkussens heb je veel verschillende soorten materiaal. Elk materiaal was je op een andere manier. De meest voorkomende zijn donzen en synthetische hoofdkussens. Die kun je gewoon in de wasmachine wassen op 60 graden. Stop ze in de wasmachine met een klein beetje wasmiddel, die geschikt is voor de fijne was. Wij raden je Robijn fleur en fijn aan, die kun je hier verkrijgen. Dit zijn alle type hoofdkussens met hoe je ze moet wassen:

Donzen hoofdkussen wassen

Een donzen hoofdkussen kun je gewoon in de wasmachine gooien. Donzen hoofdkussens was je het beste op 60 graden. Zet je wasmachine op de fijne was. Donzen hoofdkussens kunnen ook gewoon in de droger.

Synthetische hoofdkussen wassen

Een synthetisch hoofdkussen kun je net als de donzen hoofdkussen, gewoon in de wasmachine wassen. Synthetische hoofdkussens kun je ook het beste op 60 graden wassen. Je kunt synthetische kussens gewoon in de droger stoppen. Doe dit wel op de laagste stand, zoals die van fijne was.

Wollen hoofdkussen wassen

Een wollen hoofdkussen wassen is een van de makkelijkste dingen op de wereld. Wol is zelfreinigend, dus het enige wat je hoeft te doen is af en toe je wollen kussen buiten te laten luchten. Doe dit een aantal keer per maand en je slaapt als een schaap!

Veren hoofdkussen wassen

Een veren hoofdkussen kun je niet zomaar in de wasmachine stoppen, dit zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Je kunt het beste een veren hoofdkussen naar de stomerij brengen, helaas.

Latex hoofdkussen wassen

Een latex hoofdkussen is helemaal niet wasbaar. Dit komt door de kern van latex, als dit nat wordt brokkelt je kussen uit elkaar. Wel kun je vlekken gemakkelijk verwijderen op je latex hoofdkussen. Dit kun je doen met ecologische wasmiddel van Seventh, die kun je hier bestellen.

Traagschuim hoofdkussen wassen

Een traagschuim hoofdkussen kun je het beste met de hand wassen. Pak een emmer, voeg er een klein beetje wasmiddel aan toe. Dompel dan je traagschuim kussen in het water. Knijp zachtjes in je kussen om het vuil eruit te krijgen. Spoel het daarna uit onder de kraan, anders blijft er wasmiddel in zitten. Droog je traagschuim hoofdkussen daarna op een droog plekje, of hang het op.

Kussenhoes wassen

Hoe vaak moet je nou een kussenhoes wassen? Een kussenhoes wordt aardig vies na het slapen. Het beste is dus om minstens iedere week je kussenhoes te wassen. Dit kun je doen op 60 graden, dit dood namelijk alle bacteriën en andere vieze beesten.


Slaapzak wassen – Beddengoed wassen

Een slaapzak hoort misschien niet bij beddengoed om te wassen, maar wij vonden het toch leuk om dit erbij te doen! Een slaapzak kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Het is wel belangrijk om te weten wat voor vulling je slaapzak heeft. Synthetische slaapzakken was je namelijk net iets anders als donzen slaapzakken. Wij gaan je uitleggen hoe je het beste deze 2 soorten slaapzakken kunt wassen.

Synthetische slaapzak wassen

Bij een synthetische slaapzak is het belangrijk dat je vloeibare wasmiddel gebruikt, zoals Ariel kleur & style. Bij waspoeder is er een kans dat het wasmiddel gaat klonteren, dit is niet fijn voor je slaapzak natuurlijk. Je kunt een slaapzak het beste wassen op 30 graden met de rits open. Gebruik nooit een wasverzachter voor je slaapzak, dit is namelijk erg schadelijk voor de vulling! Zet je wasmachine op de handwas wasprogramma, en je bent ready to go. Na het wassen hang je de slaapzak op. Regelmatig schudden kan overigens geen kwaad, dit is juist erg goed. Door te schudden blijft je isolatie langer goed.

Donzen slaapzak wassen

Een Donzen slaapzak wassen gaat iets lastiger. Je hebt namelijk speciaal wasmiddel nodig die gebruikt kan worden voor dons. Dons is een natuurlijk product, vandaar. Gebruik altijd een vloeibaar wasmiddel(zie hieronder). Voor de rest is het hetzelfde als een synthetische slaapzak. Doe de rits open voor het wassen. Zet je wasmachine op het handwasprogramma. Een donzen slaapzak was je ook het beste op 30 graden. Gebruik ook hiervoor absoluut geen wasverzachter. Je kunt ervoor kiezen om een donzen slaapzak te laten drogen als een synthetische slaapzak. Maar je kunt het ook in de droger doen. Doe een tennisbal in de droger en zet het op een koude blaasstand.

Dons wasmiddel

Dit is een speciaal wasmiddel voor dons. Geschikt voor natuurlijke dons en synthetisch. Het is inclusief droogballen.


Lakens wassen – Beddengoed wassen

Hoe moet je lakens wassen? Een laken is beddengoed dat je gebruikt als je onder een deken slaapt, weet je het weer? Lakens zijn tegenwoordig een beetje ouderwets aan het woorden. Een moderne variant zijn hoeslakens. Maarja jullie zijn hier niet gekomen voor geschiedenis, toch? Lakens kun je het beste wassen op 60 graden. Was je lakens regelmatig, want hier slaap je elke avond mee.

Hoeslakens wassen

Hoeslakens gaan rondom je matras met die elastische punten, belangrijk beddengoed om te wassen dus. Een hoeslaken was je ook het beste op 60 graden. Op 60 graden gaan alle bacteriën dood door de warmte, dit is dus een stuk hygiënischer om op te slapen. Was je hoeslaken ook regelmatig. Hier liggen elke avond zweet bacteriën en nog wat meer op, toch?


Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

In het algemeen word dit altijd op 60 graden gedaan. De was doen op zo’n hoge temperatuur, zorgt ervoor dat je schoon kunt gaan slapen. Schimmels, huisstofmijten en bacteriën worden pas gedood op 60 graden. Staat er in het wasetiket dat je warmer kunt wassen? Doe dit dan zeker! Hoe heeter hoe beter 🙂


Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Doordat we veel zweten en dus vocht verliezen, komen er ook meer ongedierte af op onze beddengoed. Beddengoed wassen zou ik dus zeker 1 keer per week doen. In de zomer word het aangeraden op dit vaker te doen, omdat we dan ook meer zweten.


Moet je nieuw beddengoed eerst wassen?

Ja, dit raad ik je wel aan. Dit is als allereerst een stuk hygiënischer, maar ook goed voor je beddengoed. Als je beddengoed gaat wassen voor gebruik, neemt je textiel beter vocht op. Dus, nieuw beddengoed? Eerst wassen!


Is het belangrijk om beddengoed te wassen bij luizen?

Nee, althans niet per se. Het RIVM heeft in 2011 onderzoek gedaan en kwam uit dat dit niet per se nodig is. Maar voelt het voor jou fijner om toch je beddengoed extra goed te wassen? Doe dit dan op 60 graden. Luizen kunnen namelijk niet die hitte aan. Als je meer wilt weten over hoofdluizen kun je dat hier lezen: https://www.rivm.nl/hoofdluis


Samenvatting in het kort over beddengoed wassen:

Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

Je kunt het beste beddengoed wassen op 60°C. Dit overleven de schimmels, huismijt en bacteriën niet.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

In dekbedden en lakens zitten veel bacteriën. Dekbedden en lakens moet je dus 1x in de week wassen. Kussens 1x per 2 maanden.

Op hoeveel graden moet je een dekbed wassen?

Een dekbed kun je het beste wassen op minimaal 60°C. Op 60 graden worden pas alle huismijt en andere bacteriën gedood

Hoe vaak moet je kussens wassen?

Kussens wassen kun je het beste doen 1x per 2 maanden.


Nu weet je dus alles over hoe vaak, hoeveel en waarom je beddengoed moet wassen. Ik heb ook een artikel gemaakt over de beste wasmiddelen van 2024. Ben je hier benieuwd naar? Bekijk dan hier het artikel. Veel succes met het wassen van je beddengoed!

Was dit artikel behulpzaam?

3 gedachten over “Beddengoed wassen”

  1. bedankt voor de uitleg ik had nog een vraag, ik heb vieze beddengoed maar wordt niet schoon in was welke middel moet ik gebruiken dankjewel groetjes bep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven