Vloeibare wasmiddel of poeder?

Vloeibare wasmiddel of poeder? Dat is een vraag die veel mensen mij stellen. Wasmiddel gebruiken we tegenwoordig allemaal. We hebben het allemaal nodig en dit hebben fabrikanten door. Hierdoor ontstaan er steeds meer verschillende soorten wasmiddel voor verschillende was. Zo heb je wasmiddel die speciaal is gemaakt voor witte was, bonte was, zwarte was of zelfs parfumvrij was. Je hebt ook vloeibare of waspoeder. Daar gaan we het vandaag over hebben in dit artikel want wat is nou eigenlijk beter? En misschien wel voor jou de belangrijkste vraag door welk wasmiddel wordt mijn was het schoonst en frist. Ik ga hieronder alle voor en nadelen van vloeibaar wasmiddel en waspoeder bespreken. Ook vind je in dit artikel handige tips die jij kunt gebruiken tijdens een wasje draaien.


Welk wasmiddel moet ik gebruiken?

Op naar de kern van dit artikel waarvoor je hebt geklikt. Wasmiddel heeft zo zijn nadelen, maar ook zo zijn voordelen hetzelfde geldt voor waspoeder. Een nadeel bijvoorbeeld van wasmiddel is dat het vaak duurder is in aanschaf. Hier vind je alle voordelen en nadelen van vloeibare wasmiddel en poeder:


Voordelen van vloeibare wasmiddel

Vloeibare wasmiddel wordt door de meeste mensen gebruikt. Dat is ook niet zo gek als je dit lijstje ziet.

 • De verpakking van vloeibare wasmiddel is heel gemakkelijk in gebruik. Er zit meestal ook een dop bij waarmee je de juiste dosering kunt toevoegen in je wasmachine.
 • Lost heel gemakkelijk op in je wasmachine waardoor het veel effect heeft, zoals op vlekken bijvoorbeeld.
 • Wassen op een koudere temperatuur werkt beter dan bij waspoeder. Dit is ook beter voor het milieu, maar daar later meer over.
 • Bij een kort wasprogramma lost het beter op waardoor er minder snel resten blijven was zeep.
 • Voor vezels is vloeibaar wasmiddel ook beter want je kleuren blijven hierdoor langer beschermt
 • Bij vloeibaar wasmiddel blijft de parfum geur ook langer, omdat de fles is afgesloten.

Al met al is het dus veel makkelijker is gebruik, beter voor je kleuren was en tegen vlekken. Helaas heeft vloeibaar wasmiddel ook nadelen. Die gaan we nu eens bekijken.


Nadelen vloeibaar wasmiddel

Nu we alle voordelen hebben gehad van vloeibare wasmiddel wordt het nu tijd om het over de nadelen te hebben. Iets wat ik eigenlijk al had gezegd is dat het duurder in aanschaf is. Dit zijn alle nadelen van vloeibaar wasmiddel:

 • Dus het is vaak duurder in aanschaf. Gelukkig zijn er ook goedkopere in aanschaf die kun je hier vinden.
 • Het is makkelijker om iets meer gebruiken dan nodig is… Waardoor het dus ook weer duurder word.
 • Je hebt meer kans op een stinkende wasmachine en vetluis, omdat je op een lage temperatuur kunt wassen. Straks hier meer over en hoe je dit kunt voorkomen.
 • Sommige mensen vinden dat vloeibaar wasmiddel minder goed schoon maakt dan waspoeder.

Voordelen poeder wasmiddel

Ook waspoeder heeft zo zijn voordelen. Zo is poeder meestal goedkoper dan vloeibaar wasmiddel. Wat voor de meeste mensen denk ik wel fijn is.

 • Waspoeder zorgt er over het algemeen voor dat je kleren net iets frisser ruiken dan bij vloeibare wasmiddel.
 • Als je je kleding op een hoger temperatuur moet wassen is dit beter.
 • Poeder Wasmiddel zorgt ervoor dat je witte kleding witter tonen. Omdat hier zuurstofbleekmiddelen aan zijn toegevoegd en bepaalde optische witmakers.
 • Ook zorgt zuurstofbleekmiddel dat moeilijke bleekvlekken zoals gras of wijn makkelijk te verwijderen zijn.

Poeder wasmiddel werkt dus over het algemeen beter voor witte was. Tegenwoordig zijn er veel verschillende wasmiddelen voor witte was. De beste wasmiddel voor witte was staat bij ons poeder niet op nummer 1. Ben je benieuwd wat dan welk op nummer 1 staat bekijk dan hier De beste wasmiddel voor witte was.


Nadelen waspoeder

Poeder heeft ook nadelen waar vloeibare wasmiddel weer beter op scoort. Heb jij trouwens nadelen of voordelen mee gemaakt met waspoeder of wasmiddel? Laat het ons in de reacties weten.

 • Waspoeder is slechter voor het milieu. Dit komt, omdat er vezels vrijkomen tijdens een wasje draaien. Bij poeder komt hier microplastics terecht in het milieu.
 • Waspoeder lost moeilijker op waardoor het wel eens wilt voorkomen dat je een klont waspoeder tegenkomt in je kleding. Als je je haar wast wil je toch ook niet dat er nog shampoo in je haar zit?
 • De poeder koekt veel sneller aan aan je waspoederbakje. Dus die moet je vaker schoonmaken
 • Als je te veel waspoeder gebruikt kan dit schadelijk zijn voor je wasmachine.

Wat is nou het beste wasmiddel of poeder?

Wij vinden over het algemeen dat wasmiddel tegenwoordig beter is. Maar volgens de test van de consumentenbond is waspoeder toch effectiever dan wasmiddel. Het allerbelangrijkste is dat jij je prettig voelt bij het wasmiddel. Dit zijn onze toppers in vloeibaar wasmiddel en in waspoeder:Wat is beter voor het milieu waspoeder of vloeibaar

Vloeibaar wasmiddel is van zichzelf beter voor het milieu. Omdat waspoeder plastic deeltjes achterlaat wat schadelijk is. Maar als je over het algemeen kijkt kan vloeibaar wasmiddel weleens slechter zijn voor het milieu. Vloeibaar wasmiddel is namelijk vaak verpakt in een plastic fles en waspoeder vaak in een kartonnen doos. Vloeibaar wasmiddel kun je dan weer wel wassen op een lage temperatuur dat is ook beter. Hierover hebben wij dus nog geen goed besluit over kunnen nemen. Als ze nou vloeibaar wasmiddel in karton deden dan was dat de winnaar šŸ˜‰


Vetluis bestrijden en andere tips voor vloeibare wasmiddel en poeder

Nu je weet hoe het zit tussen vloeibare wasmiddel en poeder is het aan jou de keus wat je kiest. Ik heb ook nog een paar tips voor je. Waaronder hoe je vetluis kunt bestrijden.

Tip 1: Maak regelmatig schoon

Dit klinkt als een heel karwei maar dat is het niet! Je kunt eenvoudig je wastrommel schoonmaken. Laat het gewoon af en toe draaien op 90Ā°C Met azijn of citroensap, zonder kleding.

Tip 2: Let op het doseren van wasmiddel

Veel mensen maken de fout door veel waspoeder of wasmiddel te gebruiken. Dit is slecht voor je wasmachine en dit ga je zien in je kleding. Kijk dus goed op de verpakking wat ze aanbevelen.

Tip 3: Leg de wasmiddel direct bij je kleding

Als je het wasmiddel direct bij je kleding legt, wordt het beter schoongemaakt. Dit staat vaak ook op de beschrijving. En zo hoef jij minder vaak het wasbakje te verschonen. Super handig dus.


En? Weet jij al wat je voortaan wilt gebruiken? Wordt het de vloeibare wasmiddel of toch de poeder? Laat het weten in de reacties! Ben jij nou benieuwd naar het allerbeste wasmiddel van 2024? Bekijk dan hier onze artikel

Was dit artikel behulpzaam?

2 gedachten over “Vloeibare wasmiddel of poeder?”

 1. Onze Samsung wasmachine gaat bij sommige programma’s eerst draaien om te “wegen” voordat er water ingenomen wordt.
  Als je dan start met het vloeibaar wasmiddel in een bolletje boven op het was goed kan dit in theorie onder in de machine in de afvoer terecht komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven